Wie is de vierde mol?Seizoen 4, aflevering 11

Bij de reünie kijkt Angela met de afvallers en de finalisten terug op de mollenstreken en de verdenkingen van alle kandidaten. Ook zien we eindelijk, wie de mol is en wie de winnaar van deze serie.

Ontknoping

Dag Mol. Nou nog even en dan mag je laten zien wie je bent. Ga er maar van uit dat de meesten het nog steeds niet weten dus het wordt héél spannend. Nu moet je snel wegwezen want ze komen eraan.

Als eerste worden Louis en René door Angela ontvangen: De kandidaten die als eerste en als laatste uit de serie moesten. De andere kandidaten druppelen ook langzaam binnen en Angela spreekt met hen door, wie zij als mol verdacht hebben.

Dan komen de drie finalisten binnen. Ze beweren alle drie niet de mol te zijn. Dan worden de beelden van de ontknoping getoond. De winnaar van het spel wordt als eerste aangewezen. Ron gaat met maar liefst €35500 naar huis. Chandrika verliest de finale en de mol van deze serie is Elise!

Mollenstreken 1

De eerste dagen heeft Elise zich netjes gedragen en wat credits verdiend in de groep. Ze gedraagt zich dom en een beetje naïef. De eerste avond wordt ze dan ook door niemand verdacht. Bij de lasertunnels-opdracht maakte ze veel kleine foutjes en sloopte een statief. Bij het zeilen koos ze expres niet voor de telefoon maar vertraagde de rest van het werk en liet het zeil inscheuren.

Bij de proef waarbij kandidaten werden vastgeketend, hoefde Elise weinig te verpesten want Ferdi gaf zelf al hele rare antwoorden. Toen Angela voorstelde om een executie af te kopen met de complete pot, probeerde Elise met veel argumenten de groep over te halen om hierop in te gaan.

Mollenstreken 2

Tijdens de proef met de lintjes deed Elise alsof ze ongelooflijk verdwaald was en zat rustig in het bos te wachten. Omdat Ferdi enthousiast 17 lintjes had weggehaald, is hij nu verdachte nummer één. Bij het canyoning vertraagde Elise de groep tijdens het autorijden en negeerde ze de informatiebalie die hen een hoop tijd had kunnen schelen.

Op de verwendag wist Elise precies wat er zou gebeuren dus stak ze enthousiast haar hand op als vrijwilliger. Ook de uitslag van de lumberjack-opdracht was voor haar al bekend dus dat moest ze vooral Ferdi even in de mond leggen.

Mollenstreken 3

Bij “Ik ga op reis” begon Elise met het opnoemen van rare voorwerpen en daar ging Patricia heerlijk op in. Bij de “Hotel/Eiland”-opdracht zat Elise met René in het hotel en probeerde ze de portofoon te laten verdwijnen en zachter te zetten, maar René zat veel te goed op te letten. Bij de “Plus/Min”-opdracht wist Elise van tevoren, welke foto’s bij welke foto’s hoorden dus kon ze zelf iets verwisselen, waarbij Ferdi haar nogal te hulp schoot.

Bij het liedjes zingen in de camper nam Elise de leiding, maar sloeg expres de liedjes over die gezongen moesten worden. Bij de proef met stuntrijden deed ze express haar eerste slip perfect en liet de tweede mislukken. Van tevoren had ze in Almere echter een slipcursus gevolgd. Bij de opdracht met de geheimzinnige gast wist Elise dat ze de middelste envelop moest hebben (koffers naar kamers brengen) zodat ze George rustig kon ontmoeten. Ze had hem al eerder ontmoet voor ze naar Canada ging en samen keken ze de beelden uit 2002 door, waarbij George haar tips gaf.

Bij de busopdracht gaf Elise expres heel veel goede antwoorden op de raadsels om opnieuw wat credits op te bouwen. De antwoorden wist ze uiteraard van tevoren. Er werd geld verdiend maar dat werd gelijk goedgemaakt met de parkeeropdracht. Daar liep ze vooral iedereen te frustreren. Bij het partnerspel zag Elise gelijk al een monitor dus liep ze snel weer naar buiten. Ze wist uiteraard haar eigen antwoorden maar maakte daar toch een fout in.

Mollenstreken 4

Bij de paintball-opdracht wist Elise al van tevoren, dat Ron haar neer zou schieten. Dus maakte ze het hem zo makkelijk mogelijk en zadelde ze Ron met een stevig schuldgevoel aan. Bij de leugenopdracht kwam Elise door toeval terecht in de positie van ondervrager. Ze had daar van tevoren geen enkele informatie over gehad. Pas vlak nádat ze haar keuze gemaakt heeft, vertelt de crew haar dat ze het goed heeft.

Zenuwslopende molmomenten

Eén van de lastige momenten was het interviewen, toen Aafke Elise mocht interviewen. Aafke had immers een redelijke dosis mensenkennis en Elise was bang om zich te verspreken. Ook de videoboodschap aan de kandidaten was spannend. Verder was er het ingewikkelde pact met Ferdi, die dus 100% zeker wist dat Elise niet de mol was.

Geheime aanwijzingen

In elke aflevering kwam het getal 28 wel een keer voor: De leeftijd van Leonardo, kamernummer 1144=1+1,4+4, zwemvest 28, grafsteen 227=2x2x7 enzovoorts want de verjaardag van de mol valt op 28 januari. In elke instructiefilm is een handschoen te zien. Dit is de handschoen die de mol tien afleveringen lang heeft gedragen.

De stem van de mol in aflevering drie is gemanipuleerd met een melodie. Als je die melodie in spiegelbeeld zou spelen op een piano, krijg je het eerste stukje van “Für Elise”. Bij het blinddoekspel komt vijf keer een klokje voor. Als je steeds de laatste secondetikken achter elkaar zet, krijg je 5-12-9-19-5 ofwel ELISE.

In de kokers zaten fragmenten van foto’s van de mol. Eén van de meest opvallende hints was de ketting die Elise de hele serie gedragen heeft. Maar niemand herkende deze ketting toen de kokers geopend werden.

© 2023 Ronald van der Velden