VerschijningOpdracht in aflevering 5

In een spookachtig hotel helpen vier kandidaten de geest van Katie. Ze verzamelen zo karakteromschrijvingen. Intussen hebben Soy en Nabil voor elke kandidaat geld in één van twee enveloppen gedaan. Wie de juiste karakteromschrijving weet, mag één van deze enveloppes openen. Zo kunnen geld en jokers verdiend worden.

Rik spreekt Soy en Nabil apart, omdat zij de twee hoogste bedragen toebedeeld kregen. Dat wordt hun speelgeld: als ze hun medekandidaten goed inschatten, kunnen ze dat bedrag verdubbelen tot 9500 euro. Hun medekandidaten krijgen morgen de keuze tussen twee gesloten enveloppen met op de ene een euroteken en op de andere een joker.

Ze moeten nu bepalen wat ze in welke envelop stoppen. Als ze dan morgen een kandidaat kunnen overtuigen om de envelop met het geld te openen, dan wordt dat bedrag verdubbeld en verdienen ze samen een joker. Kiest de kandidaat voor de joker, dan krijgt hij of zij die, maar is het geldbedrag kwijt.

Soy denkt goed met Jurre en Anke op te kunnen schieten en bepaalt dus de inhoud van hun enveloppen. Daniël en Ranomi worden door Nabil ingeschat.

Bij aankomst in het Lord Milner hotel laat de gastheer hen direct alle verblijven en andere gebouwen op het terrein zien. Daar hoort ook Katie’s kamer bij; een meisje dat nog steeds zou rondspoken in het hotel. Tijdens het eten begint de verlichting te knipperen en doet Jurre het bijna in zijn broek. Dan klinkt de stem van Katie.

Zij wil het speelgeld van Soy en Nabil helpen terugvinden, maar dan moet de groep haar ook helpen. Drie van hen moeten naar Katie’s kamer, op zoek naar ieders evenbeeld. De andere drie gaan naar buiten en vertalen het licht. Zo komen ze achter ieders karakter. Voor middernacht moeten ze in de eetzaal terugkomen met de evenbeelden. Daarna moeten ze de schakelaar van Katie’s schilderij omzetten.

Nabil, Soy en Anke blijven binnen; Jurre gaat met Daniël en Ranomi naar buiten. Buiten knippert het licht en staat een kistje met de tekst “De taal van het licht opent deze kist”. Op het letterslot maken ze het woord “MORSE” en daarmee opent de kist. Daarin zitten vellen papier met het morse-alfabet.

Als binnen het drietal bij een spiegel staat, verschijnt een handgeschreven boodschap van Katie: “Jullie gaan mij drie keer helpen om wat dingen recht te zetten. Daarmee help ik jullie. Ten eerste, de soldaat waarnaar gewezen wordt bovenaan de trap hangt mij te recht. Dat wil ik niet.” Als ze één van de schilderijen scheef hangen, vinden ze een sleutel van kamer 18.

Daar hangt een foto van Soy met de tekst “Ik ben…” tussen een stapel geld. Als ze daar het lichtknopje indrukken, gaat bij de bank het licht knipperen als een morse-code. Soy doorziet de relatie tussen zijn schilderij en de bank. Ze beginnen met het noteren van de morse-letters.

Binnen verschijnt bij Anke de tweede boodschap van Katie: “Ten tweede, ik wil geen geheimen hebben. Mijn natte jurk onthult mijn geheim.” Ze dompelt de jurk van Katie onder in de grote teil met water en er verschijnt de ccode 745. Ze heeft eerder een dagboekje met cijferslot gevonden en met code 745 opent ze het dagboek en vindt de sleutel van kamer 11.

Soy en Nabil hebben inmiddels ook het schilderij van Nabil gevonden, die bij een transport-bedrijf zou zitten. Als ze het lichtknopje gebruiken, begint buiten bij een oude auto ook een licht te knipperen. Buiten bij de bank is inmiddels de eigenschap “Eerlijk?” ontcijferd voor Soy.

In kamer 11 vindt Anke schilderijen van zichzelf (in uniform) en Jurre (bij Milner Wine). Het woord voor Nabil blijkt buiten ook “Eerlijk?” te zijn. En op het schilderij verschijnt “Ten derde, ik wil dat mijn zusje en broertje elkaar in de entree van het hotel kunnen aankijken”. Als ze de twee witte beelden in de hal draaien, valt een sleutel naar beneden van kamer 15. Daar vinden ze schilderij van Ranomi (in een school) en Daniël (als priester).

De groep binnen verzamelt de schilderijen en ziet dan dat er woorden achterop staan. Als ze die op de juiste volgorde zetten, ontstaat er “Het speelgeld van Nabil en Soy is in de roze kerk”. De anderen komen ook naar binnen. De verzamelde eigenschappen zijn Soy “eerlijk”, Nabil “eerlijk”, Jurre “slim”, Anke “slinks”, Daniël “sluw”, Ranomi “klein”.

Achterop het schilderij van Katie vinden ze de sleutel van het kerkje. Rik wacht daar op hen en vraagt alle eigenschappen. Bijna iedereen mag aan de tafel plaatsvinden waarop ook de vier kistjes met geld staan. Alleen Ranomi geeft blijkbaar een fout antwoord en moet achterblijven.

In elk kistje zitten twee enveloppen: eentje met een euroteken en eentje met een joker. Soy en Nabil hebben zelf bepaald wat ze in welke enveloppe doen. Ze mogen de anderen advies geven over welke enveloppe geopend zou moeten worden. Als een kandidaat een enveloppe met geld erin opent, dan wordt het bedrag verdubbeld en krijgen Nabil en Soy samen één joker. Maar vinden ze een joker, dan is die voor degene die het kistje kreeg.

Eerst mag Daniël, die advies van Nabil krijgt om voor het geld te gaan. Hij volgt het advies op en vindt inderdaad 2500 euro. Jurre praat met Soy en geeft aan dat Soy gisteravond gelogen heeft over het kunnen verdienen van twee jokers. Het blijft hem dwarszitten en dus kiest hij voor de joker-envelop waar inderdaad een joker in zit.

Jurre heeft de enveloppen voor Anke gevuld. Ze zeggen weinig, behalve dat Nabil wil da ze de euro-envelop opent. Ze vertrouwt hen eigenlijk niet maar pakt de joker-envelop en vindt een joker; de mannen spraken dus de waarheid. Er is dus 2500 euro verdiend en de pot komt op 6800 euro. Er zijn jokers voor Anke, Jurre en nog één voor Soy en Nabil samen.

© 2023 Ronald van der Velden