Op(k)offeren

Bij de executie ziet ieder zijn eigen scherm. Dan moet de pot verdeeld worden. Als diegene met het rode scherm één van de hoogste bedragen krijgt van de groep, valt iemand anders af.

De opdracht

De kandidaten gaan allemaal hun scherm zien, maar de anderen zien dat scherm niet: die zien alleen de reactie van de betreffende kandidaat. Daarna krijgt iedereen één koffer met geld; er zijn zeven koffers met elk een ander bedrag uit de pot. De groep verdeelt de koffers zelf: een kwestie van onderhandelen.

Als het degene met het rode scherm lukt om één van de drie koffers met de hoogste bedragen te krijgen, dan gaat degene met het één-na-slechtste testresultaat naar huis. De afvaller vertrekt met zijn of haar geldkoffer uit het spel; het geld gaat uit de pot. Diegenen met een groen scherm zullen willen dat dat iemand is met weinig geld, maar de persoon met een rood scherm zal er alles aan doen om veel geld te krijgen.

Al snel concluderen ze dat de mol vooral een hoog bedrag moet krijgen, want dat geld is veilig… maar wie is dat? En wanneer het over vertrouwen gaat, gooit Anke in de groep dat het bedrag op tafel niet het bedrag bevat dat op het schip verdiend kon worden. Er ontbreekt 2000 euro.

Dan is Ranomi bereid een groot risico te nemen en de koffer met 500 euro te pakken, maar daarna pakken de anderen ook snel geld, waaronder Nabil (2500), Daniël (2000) en Anke (2250). Anke is niet tevreden en stelt voor dat iedereen haar vertrouwt en zij daarom het geld mag verdelen.

Zij geeft Annick 0 euro, Jurre 350 euro, Ranomi 500 euro, zichzelf 750 euro, Daniël 2000 euro, Soy 2250 euro en Nabil 2500 euro. Dan geeft Rik het verlossende woord: het is degene met het rode scherm inderdaad gelukt één van de hoge bedragen te ontvangen. Degene die het spel moet verlaten is Annick… en daarmee verdwijnt er geen geld uit de pot.