Per definitieOpdracht in aflevering 3

De groep speelt in duo's het woordenboekspel: Verdien punten met de juiste betekenis van een Afrikaans woord, maar nog meer punten met het verzinnen van een geloofwaardig alternatief. De winnaars verdienen twee jokers.

Rik geeft vier duo’s steeds in totaal tien Afrikaanse woorden. Elk duo moet steeds een mogelijke, geloofwaardige betekenis bedenken die de andere duo’s kan misleiden. Dan presenteert hij alle bedachte definities en de correcte. Dan mogen de duo’s raden wat het goede antwoord is.

Steeds als een duo de correcte definitie kiest, wordt 50 euro verdiend voor de pot. Maar als een ander duo jouw zelfbedachte definitie kiest, krijg je een punt. Het duo dat aan het einde van het spel de meeste punten heeft, krijgt twee jokers. In totaal kan 2000 euro verdiend worden.

Rik begint met “glansgans”; we zien als definities “ijsvogel”, “peking eend”, “model”, “beroemdheid” en “vliegtuig”. “Model” was bedacht door Jurre en Annick, maar werd gekozen door Anke en Nabil. De anderen kozen “vliegtuig”, maar dat was door Anke en Nabil bedacht die direct drie punten verdienen.

Het tweede woord is “suurstofdieffies”. Anke en Nabil, Daniël en Sander, Ranomi en Sander kiezen “sigaretten” als betekenis maar bezorgen daarmee drie punten aan Jurre en Annick. Zij kozen voor senioren en dat is correct. Beademingsapparaat, rokers en mondmasker waren niet juist.

Het derde woord is “blêrkas”. Is dat een telefoon, geitenhok, muziekdoos, jukebox of kinderdagverblijf? Daniël en Sander denken dat het een muziekdoos is, maar dat hadden Nabil en Anke bedacht. Zij kozen voor “telefoon” dat door Ranomi en Soy bedacht was. Het goede antwoord “jukebox” werd gekozen door de andere twee duo’s.

Dan volgen nog “windpompsherry”, “skeletklets” (lichaamstaal), “gelytydigheidsafrigter” (dirigent), ïnklimgordel” (corset), “padpredikant” en “begrafenispote” (koude voeten). Bij het laatste woord kunnen dubbele punten verdiend worden en dat is “molafspraak” (blind date). In totaal is 750 euro verdiend en Jurre en Annick hebben met twaalf punten twee jokers verdiend.

© 2023 Ronald van der Velden