Om leiding

Op quads rijden de kandidaten door een zandlandschap. Bij grote knoppen moet steeds de juiste combinatie van kandidaten verzamelen en tegelijk drukken voor geld. Maar de tijd tikt door.

De opdracht

Op zo’n veertig minuten rijden van Kaapstad liggen de duinen van Atlantis. Met duinen van soms wel vijftig meter hoog, is het de ideale plek om met quads te rijden. Zo gaan de kandidaten het terrein verkennen, op zoek naar geld. Bij elk station staat, wie daar tegelijk de knoppen moeten indrukken om geld te verdienen voor de pot. Dat bedrag kan oplopen tot 2500 euro.

Elk station mag maar één keer gebruikt worden. En de kandidaten moeten hun speeltijd in de gaten houden. Want aan het begin hebben ze maar een beperkt aantal minuten. Die speeltijd kunnen ze oprekken, door naar het startpunt terug te gaan en de tablet aan te raken. Maar dan moeten ze niet te laat zijn want anders liggen ze uit het spel.

Ze beginnen met z’n allen en vinden een eerste tafel met vier knoppen. Ranomi, Nabil, Jurre en Sander drukken tegelijk en verdienen zo 400 euro voor de pot. Daarna splitsen ze zich op, maar daarmee wordt het een stuk moeilijker om de juiste mensen bij de juiste tafel te krijgen. En door de herrie van verstaan ze elkaar maar slecht over de portofoon.

Op een gegeven moment keert de volledige groep terug naar de startschermpjes. Er ontstaat discussie over het juiste moment om te drukken. Het is het handigst om allemaal tegelijk te drukken; hoeveel tijd er nog over is, maakt niet zoveel uit. Dan volgt nog een verdacht moment waarbij Soy en Annick op twee medekandidaten wacht bij een tafeltje, maar Annick al een knop lijkt aan te raken.

Wanneer de groep nogmaals terugkeert, lijken ze klaar te zijn maar een deel denkt dat ergens nog een tafeltje staat. Ze willen weer gaan rijden, maar Daniël merkt terecht op dat er ook een risico bestaat dat ze een tweede keer een tafeltje bezoeken en dat niet doorhebben; dan zou het geld weg zijn. Een goede keus want alle zeven stations zijn al bezocht dus er is 2500 euro verdiend.