Het schip ingaan

Op een groot trainingsschip zoeken drietallen naar ijsblokken. Daarin zijn locaties met puzzelwoorden verstopt. De woorden samen leiden tot de oplossing die 2000 euro waard is... of drie jokers.

De opdracht

De groep ontmoet Rik in de haven van Kaapstad bij de S.A. Agulhas, een voormalig ijsbreker en nu opleidingsschip. Daar gaan ze op zoek naar een codewoord voor 2000 euro. Hints naar dat codewoord liggen verspreid over de ijsbreker, maar waar? Om die locaties te achterhalen moeten ze op zoek naar ijsblokjes die vertellen waar de hints te vinden zijn.

Ze werken in drie groepjes waarvan er slechts één uiteindelijk naar Rik mag komen om het codewoord te vertellen. Onderling moet bepaald worden wie dat gaan zijn. Anke kiest er gelijk voor om met Ranomi en Annick een vrouwenteam te vormen. Sander gaat met Nabil; Soy gaat met Jurre en kamergenootje Daniël.

In het eerste ijsblok van dat laatste drietal zitten drie sleutels en drie papiertjes met namen van ruimtes in het schip, waaronder gymnasium en hospital. De dames vinden eerst een kistje met slot en moeten dus eerst het bijbehorende ijsblok zoeken. Sander en Nabil vinden ook een ijsblok. Zij vinden al snel een plattegrond waarop netjes staat wat op elke verdieping te vinden is.

Als eerste vinden ze ook een enveloppe met het woord “BREUK”. Eenzelfde woord vinden de andere mannen: “OEFEN”. Langzaam worden meer woorden gevonden: “VLAGGEN”, “SLAG”, “HOL” en “RUIMTE”. Daniël oppert al snel “Zou het wat met het schip te maken hebben?” maar ziet de relatie niet.

Nabil en Sander vinden een enveloppe met zowel een codewoord als de boodschap dat er later gekozen zal kunnen worden tussen de pot (2000 euro) of drie jokers. Verder zijn “STOOM” en “PEREN” gevonden. Het is Jurre die de relatie met “SCHIP” ziet, maar vervolgens toekijkt hoe de anderen dit koppelen aan alle gevonden worden. Omdat zij het bedacht hebben, mogen dit drietal naar Rik toe.

Ze beloven voor het geld te gaan. Maar zodra ze bij de anderen weg zijn, hakt Daniël resoluut de knoop door: Ze kiezen natuurlijk voor de jokers. Hij bepaalt uiteindelijk ook om ervoor te liegen tegen de rest van de groep; er is tot dit moment toch geen fysiek geld in het spel.