Binnenskamers

In het hoofdkantoor van de geheime dienst gaat de groep als spion aan de slag. Cryptische aanwijzingen leiden hen hopelijk naar het juiste personage met geld voor de pot.

De opdracht

De laatste opdracht speelt zich af in het voormalige hoofdkantoor van de geheime dienst, dat nu opengesteld is als museum. De drie kandidaten zijn spionnen die vijf mensen in de gaten gaan houden waarvan er één 2000 euro voor de pot heeft.

Als ze grondig data verzamelen, komen ze diegene op het spoor. Als ze weten wie het is, mogen ze naar buiten om die persoon te traceren. Ze krijgen drie kwartier voor hun research en een envelop met bruikbare informatie om mee te beginnen. Daarin zitten zes blanco vellen papier waaruit reepjes zijn geknipt.

Ze proberen deze vellen op allerlei informatieve teksten van het museum te leggen tot ze passende teksten vinden waarbij de reepjes precies over complete woorden vallen. Kim-Lian leest: “Verzamel data om je onderzoek te laten slagen. Bespioneer 5 spionnen door middel van video bewaking om hun beroep te achterhalen. Ga vervolgens op zoek naar hun portretten. Elk goed portret bevat een aanwijzing. Gebruik blacklight. De identiteit van degene die jullie zoeken staat op de achterkant van al die portretten. Tot slot, bekijk de enveloppen om te weten op welk adres geld te vinden is.”

De andere vijf sjablonen leveren een omschrijving op van een beroep: Bodyguard (babysitter), spion (cobbler), koerier (bridge agent), geheim agent (birdwatcher) en buitenlandse agent (sleeper). Op de eerste verdieping van het pand kunnen ze vijf woonkamers in de gaten houden, waarin zich mensen bevinden. Het duurt even voor ze weten hoe ze elk personage kunnen koppelen aan een beroep.

In een donkere kamer zien ze pas ontwikkelde foto’s hangen. Hier hopen ze de personages te herkennen die op camera zichtbaar waren, maar ze hebben niet goed onthouden hoe die eruit ziet. Fresia wil de foto’s wel meenemen naar boven, maar Kim-Lian ziet onder een blacklight dat er achterop elke foto twee letters staan. Ze gaan toch eerst naar boven, want anders weten ze niet welke foto’s met letters ze moeten gebruiken.

Helaas weten ze niet alle personen zeker, dus komen ze met meer dan vijf foto’s beneden. Maar als ze naar de drie foto’s kijken die zeker goed zijn, komen ze de lettercombinaties “ENT D RD” tegen en zien direct dat ze met die letters “BRIDGE AGENT” kunnen maken. Gek genoeg staan de R en D niet naast elkaar.

Op de enveloppe voor de bridge agent staat een adres. Ze rennen spontaan de straat op, maar hebben geen idee waar het adres te vinden is. Gelukkig kunnen enkele voorbijgangers hen helpen – als ze goed luisteren. Ze vinden een woning waar een dame open doet, die Kim-Lian direct herkent.

Maar het is de koerier van Fresia en niet de bridge agent. Ergens is iets helemaal fout gegaan. In de enveloppe die ze van haar krijgen, zit 1000 euro mingeld en daarmee zakt de pot naar 13335 euro. Niet ideaal voor de laatste opdracht van de finale!