Vakmanscha(a)p

Honderd schapen met naambordjes staan door elkaar in vijf afgesloten vakken aan beide einden van een zandpad. De kandidaten moeten hen van plek laten wisselen en sorteren, zonder het woord "schaap" te zeggen.

De opdracht

Het voorgevoel van Kim-Lian klopt: de groep gaat iets met schapen doen. Rik wacht hen op langs een Romeins pad dat van Ksamil naar zee loopt. Ze gaan in twee teams een wandeling maken. Ze beginnen op een paar honderd meter van elkaar en gaan naar elkaars startpositie toe. Als ze de eindbestemming halen, dan moeten ze de schapen op naam sorteren om 1500 euro te verdienen.

Elk goed schaap levert 15 euro op maar elk verkeerd gesorteerd schaap kost 50 euro. Als ze allemaal goed staan, krijgen ze een bonus van 500 euro. In totaal is er dus 2000 euro te verdienen. Kim-Lian en Fresia gaan samen lopen vanaf Rik; de anderen lopen vanaf de overkant. En als ze het woord ‘schaap’ gebruiken, gaat er 50 euro van de maximale opbrengst af. Dat woord wordt helaas al vrij snel genoemd.

De groep van Thomas, Fresia en Laetitia begint met het zoeken naar schapen met een bepaalde naam. Want in de kooien staan alle schapen nog door elkaar. Het lastige is, dat dezelfde kooien ook de eindbestemming zijn voor het andere team. Voordat die er terecht kunnen, zullen de dieren dus toch het hok uit moeten.

Na een aantal wissels, besluiten ze vanwege de weinig resterende tijd om een nieuwe strategie toe te passen: De schapen die niet goed staan, moeten gewoon het hok uit want dat kost minder. Thomas probeert het met “Doe eens even rustig, papa is lief”. Maar bij het sorteren wordt de chaos nog veel groter.

Uiteindelijk denkt Kim-Lian dat ze het beste alle schapen in ‘haar’ hok kunnen zetten: Ze denkt dat de meerderheid haar naam draagt. Uiteindelijk blijken er 29 schapen in het goede vak te staan en 19 verkeerd (de andere 52 staan buiten de hokken). Er is ook nog zes keer ‘schaap’ gezegd dus Rik krijgt 815 euro uit de pot, die naar 11245 euro zakt.