Zwanenmeer

Drie duo's varen over een meer. Ze verzamelen drijvende zwanen die iets over henzelf zeggen. De zevende kandidaat verzamelt geldbedragen die samen de opbrengst per juiste zwaan vormen.

De opdracht

Rik wacht de groep op bij een meer vol zwanen, aan de Ionische kust. De zwanen zeggen iets over elk van hen. Ze gaan in drie duo’s het water op en moeten de zwanen zoeken die iets over henzelf zeggen. De overgebleven kandidaat gaat op zoek naar zwanen met bedragen. Opgeteld zijn die het bedrag dat per correct weetje verdiend kan worden. Maximaal levert dit 3000 euro op.

Sahil gaat met Kim-Lian, Everon met Laetitia, Hila met Fresia en Thomas gaat op zoek naar geld. We leren veel over de kandidaten: Fresia kan heel goed een kip nadoen, Laetitia praat graag tegen zichzelf, Thomas is geboren in Kinshasa, Hila kocht ooit te kleine slippers voor 250 euro, Sahil wordt blij van afwassen. Maar er wordt steeds minder gecommuniceerd.

Iemand krijgt graag sokken cadeau, Everon heeft zijn radio nooit op 13 staan en intussen vindt Thomas zelfs zwanen met één euro. De portofoon van Laetitia en Everon werkt niet meer, waarschijnlijk omdat Laetitia nat geworden is… maar waarom kan hij dan heel simpel gerepareerd worden?

Uiteindelijk zijn Kim-Lian en Sahil als laatste bij Rik, net binnen de tijd. Thomas heeft 57 euro verzameld en er zijn alleen maar correcte zwanen meegenomen: veertien stuks totaal. Rik maakt hier 800 euro van, waarmee de pot op 7450 euro komt.