Uit de lucht gegrepen

Vijf kandidaten zitten vastgebonden. Twee anderen vliegen langs en moeten zakjes toewerpen met aanwijzingen. Via portofoons kunnen ze elkaar vertellen, waar geld te vinden is.

De opdracht

Vijf kandidaten staan vastgeketend in het Divjakë-Karavasta National Park te wachten op verlossing. Bij ieder staat een tafeltje met kistje waar ze niet bij kunnen. Plotseling komen Fresia en Sahil overvliegen. Zij hebben elk zes zwarte zakjes die ze moeten gooien naar de anderen. In het zakje zit de opdracht om te graven bij de paal waaraan ze vastzitten. Als ze hun sleuteltje vinden en zich bevrijden, kunnen ze bij hun tafeltje komen.

Op het tafeltje ligt een enveloppe met raadsel. Thomas leest “Twee pelikanen vliegen achter een eend.” Al snel ontcijfert hij de code 2811, die in deze zin verborgen zit. Door het cijferslot te openen, kan ook het kistje open. Daarin zit de instructie “Verzend deze informatie: Het geld ligt richting blauw -> 9 meter”. Hij heeft een portofoon om te verzenden en een om te ontvangen.

De twee vliegers hebben ook elk een roze zakje. Daarin zit een verdubbelaar, die ze aan één van de kandidaten mogen geven. Die kan dan twee keer zoveel geld verdienen als normaal. Sahil gooit naar Thomas; Fresia naar Laetitia. De anderen proberen zich intussen ook te bevrijden. Kim-Lian en Hila hebben al snel hun kistjes over en weten nu welke hint ze naar een ander moeten zenden.

Kim-Lian wordt opgeroepen door Hila met informatie. Ze geeft dan zelf ook haar informatie door aan Hila, terwijl dat wellicht niet de bedoeling is. En wanneer Hila tijdens het zoeken nog even de informatie wil controleren, luistert Kim-Lian niet meer omdat ze lekker met modder aan het spelen is.

Intussen heeft Thomas een leren zakje met 250 euro verdiend. Laetitia vindt haar geld (250 euro) ook. Thomas beweert dat tegen Laetitia dat hij 200 euro gevonden heeft, maar bij Rik noemt hij het juiste bedrag. Beiden stappen op een bootje dat langs komt varen en bereiken zo Rik. Zij zijn de enigen die hem binnen 45 minuten bereiken en verdienen 750 euro want Laetitia wist haar verdubbelaar niet te pakken.