Ver gelijken

Twee kandidaten maken lichttekeningen van de anderen, die zichzelf moeten herkennen. De anderen reconstrueren op straat in groepjes foto's uit het museum met zelf verzamelde mensen en voorwerpen.

De opdracht

Rik vertelt telefonisch dat de kandidaten naar het nationaal fotomuseum Marubi gaan, waar een enorme collectie historische foto’s is. Ze moeten aan de slag met het werk van twee beroemde Albanese fotografen: Marubi en Mili. Twee kandidaten moeten gaan werken met de lichttechnieken van Mili; de anderen gaan het werk van Marubi reconstrueren.

De mol heeft van tevoren aangegeven, welke elementen van de Marubi-foto’s zeker moeten terugkomen in de reconstructies. Alleen als die elementen erin terug komen, wordt er geld verdiend. In totaal kan maximaal 1800 euro verdiend worden. Fresia en Thomas gaan met het licht spelen.

Arno, Glen en Hila gaan als drietal op pad. Zij mogen eerst in het museum uit drie kunstwerken kiezen. Daarna moeten ze binnen 30 minuten die foto namaken op straat met voorwerpen en personen die ze zelf zoeken.

Mili werkte met lightpainting. Met bewegend licht en een lange sluitertijd maakte hij bijzondere afbeeldingen. Thomas en Fresia moeten met die techniek hun medekandidaten uitbeelden. Hoe meer kandidaten zichzelf herkennen op de foto’s, hoe meer geld zij verdienen. Ook zij krijgen 30 minuten voor de acht tekeningen.

Welmoed en Sahil gaan samen voor de tweede foto de straat op. Intussen moet het eerste trio al kiezen uit de acht meesterwerken van Thomas en Fresia. Glen herkent de dreadlocks, Hila is als penningmeester uitgebeeld met geld en Arno met een strik.

Kim-Lian gaat met Laetitia en Everon de straat op Na een tijdje verzamelen zij voldoende mensen en doeken, maar die hadden zwart moeten zijn en niet wit. Welmoed en Sahil kiezen intussen hun portret: Welmoed neemt een gezicht met een lok haar; Sahil een Marokkaanse vlag. Als laatste herkent Laetitia zichzelf in het zingende poppetje; Kim-Lian kiest voor de “wilde haren” (de dreadlocks die Glen moeten voorstellen) en de spierballen zijn voor Everon.

Rik vertelt eerst dat zeven van de acht kandidaten zichzelf in de lichtkunst herkend hadden; alleen Kim-Lian herkende de Zweedse vlag niet. Hij laat daarna de reconstructies van Marubi aan de groep zien en vertelt welke details de mol gevraagd had. Door de fout van Kim-Lian kan geen 1800 euro maar slechts 1600 euro verdiend worden (200 euro per juist detail).

Hila had het tafelkleed en het zwoel hangende voetje correct nagemaakt, maar geen klassieke tafelpoot geregeld dus verdient haar groepje 400 euro. Bij Sahil zocht de mol een snor, de richting en het uiteinde van het snaarinstrument en de glazen kan; omdat alleen die derde gelukt was, verdienen ze 200 euro. Op de derde foto moest een boek of de bijbel staan en een witte kap. Alleen die laatste is correct, dus wordt weer 200 euro verdiend.