Avondklok

Drie teams moeten de klok op een tablet om exact 11:22u in de avond stopzetten. Nadat de klokken zijn afgedekt, moeten ze zandlopers gebruiken om de tijd in te schatten.

De opdracht

Rik komt terug bij het kasteel als de groep gegeten heeft. Niemand heeft horloges of telefoons, maar er zijn drie tablets te vinden met de huidige tijd. Rik wil dat die tablets om 11:22PM worden stilgezet.

Precies 35 minuten na de start van de opdracht gaan de kisten waarin de tablets zitten, dicht. Er zijn zandlopers en de rekenvaardigheid van de kandidaten; dat moet voldoende zijn om de klokken op de tablets op tijd te stoppen. Ze mogen er in totaal maximaal 10 minuten naast zitten; dan verdienen ze 1500 euro.

De deelnemers verdelen zich over de tablets. Sahil gaat met Fresia, Laetitia en Welmoed naar de eerste tablet om te meten hoe lang elke zandloper duurt. Glen gaat met Suzanne, Arno en Kim-Lian naar de tweede tablet. Thomas, Everon en Hila bemensen de derde tablet.

Hila wil met de andere groepjes overleggen over hun strategie. De groepjes blijken verschillende zandlopers gekregen te hebben. Ze gaan weer terug naar hun eigen tablets en dan moet nog berekend worden hoe vaak ze elk van de zandlopers gaan omdraaien om tot 23:22 te komen.

Het team van Sahil besluit om precies twee uur van tevoren te starten en hun zandlopertje van drie minuten, 40 keer te draaien. Het team van Suzanne overlegt in alle rust en kiest juist om hung rote zandloper eerst te gebruiken om het overzichtelijk te houden.

Om 21:35 gaan de deksels over de tablets. Er is dan nog een klein stukje scherm zichtbaar waarop gedrukt kan worden om de klok te stoppen. Het groepje van Hila vertrouwt haar en dus houdt ze in haar eentje de wacht bij hun zandlopers. De anderen blijven als team bij elkaar en controleren hun berekeningen steeds opnieuw.

De groepjes lijken binnen een minuut van elkaar de klokken te stoppen. De volgende ochtend komt Rik hen opzoeken met de uitslag. De groepjes zitten er 12, 17 en 4 seconden vanaf. Daarmee verdienen ze de eerste 1500 euro voor de pot.