Lumineus idee

In een mijngang kunnen stellingen over de mol verzameld worden. Correcte stellingen leveren geld op, maar incorrecte kosten geld. De mol geeft elke speler ook een dilemma.

De opdracht

Voor deze laatste opdracht gaan alle kandidaten een mijn in. Daar staan bakjes met stellingen over de mol. De stellingen die correct zijn, leveren 100 euro op voor de pot. Maar een stelling die niet klopt, kost 100 euro uit de pot. De stellingen die de mol meeneemt, tellen niet mee. Maar de mol zal de anderen toch proberen over te halen om geld uit de pot te spelen, door middel van enveloppen. Bij de allereerste opdracht heeft Charlotte al zo’n enveloppe in handen gehad…

De mijngang is uitgelicht met honderden kaarsen. Verspreid door de mijn staan ook schaaltjes, waarop kaartjes staan met een stelling over de mol. Iedere kandidaat gaat een andere kant op, op zoek naar de juiste stellingen. De stellingen gaan bijna allemaal over de rol van de mol tijdens de eerdere opdrachten in Tsjechië.

Charlotte komt als eerste bij een dilemma: Een brief van de mol. “Ik ben de mol. Ik wil geld uit de pot houden. Jij wilt het antwoord weten op die ene vraag: Wie is de Mol? We kunnen een deal sluiten: Neem een envelop met een aanwijzing naar mij in ruil voor 250 euro.” Ze trapt hier geen tweede keer en laat de enveloppe liggen.

Renée krijgt hetzelfde aanbod en besluit wel een enveloppe te openen. Het kaartje daarin zegt slechts: “Op deze envelop vind je de hint”, maar er zit ook een kaars bij. Als ze de kaars aansteekt en dicht bij de enveloppe houdt, verschijnt er nog niets. Rocky lijkt intussen ook op het aanbod in te gaan en opent de envelop, maar laat hem toch achter.