Fotogenie(k)

Vijf kandidaten moeten hun eigen zeven foto's maken. Elke foto moet met één kandidaat te associeren zijn. Het resterende duo moet steeds met zo min mogelijk foto's raden, welke kandidaat bedoeld wordt.

De opdracht

Rik wacht de groep op en vertelt hen dat in één van de oudste parken van het land, het XXX park in Brno, het werk van de deelnemers tentoongesteld zal worden. Vijf van hen gaan met camera’s individueel de stad in om foto’s te maken die zichzelf en hun medekandidaten verbeelden. Uiteindelijk worden van elke kandidaat vijf foto’s tentoongesteld waarop géén mensen te zien mogen zijn, geen namen of afleidingen daarvan en geen verwijzingen naar beroepen. De foto’s moeten zwart-wit zijn en liggend.

De andere twee kandidaten gaan later die dag naar de tentoonstelling toe en moeten raden welke kandidaat steeds wordt uitgebeeld door een groepje foto’s Hoe minder foto’s er voor nodig zijn, hoe meer geld ze verdienen voor de pot: maximal 1400 euro in totaal. Splinter moet het jury-duo kiezen en wijst daarvoor Charlotte en Marije aan.

Rocky en Lakshmi komen onafhankelijk van elkaar aanzetten met een foto van een paard, omdat Joshua een ‘showpony’ is. En niet veel later komt Joshua zelf met een derde paardenfoto aanzetten omdat hij wel trots is op zijn geuzennaam. Splinter maakt een foto van de schaduw van een kruisbeeld om Marije uit te beelden.

Renée wil chocolade lenen om een foto te maken omdat ze dat steeds deelt met Charlotte. Ze vindt Joshua meer de trash can van de groep en maakt een foto van prullenbakken. Rocky beeldt zichzelf uit met een grasveld en ziet een mini-paspopje met lingerie dat Lakshmi moet verbeelden. Joshua maakt een foto van een verdroogd boeket zonder precies te weten wie hij daarmee wil uitbeelden.

Foto’s van dieren zijn populair – er volgen nog katjes en honden. Joshua doelt met een foto van een espresso-apparaat op Charlotte die deze voorliefde met hem deelt. Na afloop zijn er van elke kandidaat vijf foto’s… behalve van Lakshmi, want Joshua is haar vergeten. De vijf fotografen bekijken elkaars foto’s en hebben direct al zo hun twijfels.

Als Marije en Charlotte bij de borden met foto’s komen, zijn die afgedekt. Ze mogen bij elk bord één foto gratis openen. Elke volgende foto kost 50 euro van de maximale 200 euro per bord. Ze moeten bij elk bord een naamplaatje achterlaten dat daarna niet meer gewijzigd mag. Een foute naam kost 250 euro.

Bij het eerste bord draaien ze een foto van Tsjechisch geld en denken meteen aan penningmeester Splinter. Een bord met een zonnebloem is lastig, maar met een kruisbeeld erbij kiezen ze direct Marije. Een bord met beertje is niet duidelijk maar door sieraden wordt voor Renee gekozen. Koffie en chocolade leiden gelijk naar Charlotte.

Bij Rocky wordt gelijk voor een kat gekozen (Joshua en Lakshmi zijn altijd ‘on the road’). Bomen zijn lasting maar de toevoeging van eyeliner leidt naar Lakshmi. Het bordje van Joshua kan nu blind geplaatst worden maar ze bekijken één gratis foto van hem. Ze zien een paard en de twijfel slaat toe, maar de opdracht is ten einde.

Alle namen blijken goed geplaatst te zijn. Ze hebben dus vier ‘extra’ foto’s gedraaid die geld kosten. De pot komt op 8495 euro.