Wie is de tweede mol?Seizoen 2, aflevering 9

In de laatste aflevering wordt teruggekeken op het tweede seizoen van WIDM, samen met alle afvallers en de finalisten. Ook worden de geheime sabotage-acties getoond van de mol: Nico!

Voor de afvallers binnenkomen, wordt hen gevraagd wie ze verdenken. Pas binnen krijgen ze tegelijk te horen, wie de mol is: Nico. Sigrid wist dit al vrij snel, maar Yvonne was ook ontzettend fanatiek aan het meespelen. Nico vertelt hoe gespannen hij geweest is over zijn rol als mol.

De eerste dagen heeft hij zich op de achtergrond gehouden. Saboteren deed hij vooral door dingen niet te doen, zoals bij de raadsels op de berg met de kabelbaan. Tijdens de dropping zorgde hij dat Nazife de communicatiemiddelen kreeg, omdat hij verwachtte dat ze daar wat minder handig mee was. Bij de zandloper-opdracht hield hij wacht met Dan en Björn en toen de zandloper werd omgedraaid, leidde hij Dan af zodat die niets afkruiste. Bij het vlotvaren peddelde hij amper mee (en de verkeerde kant op). Maar bij het abseilen van de klif deed hij niets, want hij wilde niet bepalen dat Dan uit het spel zou moeten.

Bij de ballonopdracht had Nico de telefoon en verbrak hij enkele keren bewust de communicatie. Tijdens de museumkraak hield hij zijn herrie-schoenen met rubberzolen aan en liet een zaklantaarn vallen. Bij de taxi-opdracht rende hij direct de verkeerde kant op, kwam twee keer terug. Bij de slimmers-route wist hij dat ze naar het verkeerde monument gingen, koos een route met veel file en stuurde het team de verkeerde snelweg op. Bij de foto-opdracht wisselde Nico willekeurige mensen om zonder überhaupt te kijken wie het waren.

Bij de haggis-proef lukte het Nico niet om twijfel te zaaien, maar de smaak wijkte veel te veel af. Tijdens het fort verdedigen lukte het hem om een extra pak te scoren, waardoor het vertrouwen in hem toenam. Bij de vertrouwens-opdracht wist Nico precies wat er zou gebeuren dus aarzelde hij niet. Als tambourmaître vertrouwde hij op zijn "ritme-gevoel van een manke kat".

Geheime aanwijzingen

Als je de museumkraak-scene heel snel terugspeelt, hoor je "Nico is de mol". Datzelfde grapje zit in de beginscene van de opdracht waarin het fort verdedigd wordt. De duidelijkste aanwijzing zat in de leader. Het shot van Nico was elke week net ietsje anders. Als je alle shots achter elkaar plakt, zie je hem naar beneden abseilen.

© 2023 Ronald van der Velden