GevangenisOpdracht in aflevering 6

Drie kandidaten worden opgesloten in een oude gevangenis. Ze moeten elkaar helpen ontsnappen maar dat is nogal een puzzel.

Tags: Groot gebouw

Sigrid, Yvonne en Nico moeten binnen een uur zien te ontsnappen uit de gevangenis van Inveraray. Als dat lukt hebben ze F5000 voor de pot verdiend. De gevangenis bestaat uit drie celblokken. Sigrid wordt in de buitencel opgesloten. Yvonne komt vast te zitten in een cel in gebouw twee. In elke cel bevinden zich aanwijzingen die kunnen helpen bij de ontsnapping. Nico wordt in een isoleercel opgesloten in gebouw drie en deze is donker en pikdonker.

De kandidaten kunnen alleen elkaar bevrijden. Yvonne kan morse-signalen sturen naar Nico. Nico kan via een walkietalkie met Sigrid praten. Nico en Yvonne hebben een sleutel in zijn cel, maar bij Sigrid zit een viercijferig slot. Sigrid heeft een fiets op een rollerbank, waarmee ze Nico’s isoleercel van licht kan voorzien. Die kan dan Yvonne’s morse-seinen vertalen.

Sigrid besluit het simpeler aan te pakken en ze laat Yvonne het sleuteltje naar Sigrids cel gooien. Helaas past het sleuteltje niet op Sigrids cel. Nico zegt niets te kunnen uitrichten, zolang Sigrid niet aan het fietsen is. Dan ontdekt Yvonne dat het blaadje met morsecode op z’n kop ligt en ze begint opnieuw te seinen. Ook ontdekt ze dat ze alle cijfers in haar cel moet optellen en dat is 5+6+7+8=26, want op de bal in Sigrids cel staat “Cel +”. Dit is het eerste deel van haar cijfercode; het tweede deel moet Nico geven. De morsetekens betekenen “Kijk op de vloer”, maar niemand kan iets in zijn cel vinden. Nico kruipt over de vloer om iets te vinden, maar ziet niet dat er met bruine verf een hele grote acht in zijn cel geverfd is. Door het sleutelgat ziet hij via een spiegel zijn eigen celnummer, een zeven. Hij geeft de cijfers acht en zeven door aan Sigrid en zij kan met code 2687 haar cel uit.

Sigrid kan met de sleutel uit Yvonnes cel Nico bevrijden. Die heeft tenslotte de sleutel van Yvonnes cel. Maar als Nico bevrijd is, is de tijd op. Er wordt geen geld verdiend en de pot blijft op F45000 staan.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden