Handigerds, dommeriken en slimmeriken Opdracht in aflevering 5

De slimmeriken en handigerds moeten ieder als team in Oban zien te komen maar elk op hun eigen manier. De dommeriken kunnen helpen én krijgen twee dilemma's voorgeschoteld.

Tags: Route, Zoeken, Rijden en Trein

De kandidaten moeten zich opsplitsen in handigerds, slimmers en dommeriken. Alle groepen krijgen een reisopdracht met dezelfde eindbestemming. De dommeriken worden alvast naar die plek toegebracht. Sigrid en Nico zijn de slimmeriken en krijgen crypische aanwijzingen die naar de eindbestemming leiden. De handigerds Yvonne en Dan krijgen een busje met een scooter met één helm, een step, een skateboard en rolschaatsen. Het busje is onklaar gemaakt. Alle teams moeten om half zeven ’s avonds in Oban zijn, ongeveer vier uur later. De handigerds krijgen polaroids waarmee ze de route kunnen vinden. Als de opdracht slaagt, wordt er F10000 verdiend maar als hij mislukt, gaat er net zoveel geld uit de pot.

De slimmeriken krijgen als eerste opdracht “Ask Mel”. Deze hint wijst naar Mel Gibson, die William Wallace speelt in Braveheart. Voor hem zijn monumenten opgericht, in zijn geboorteplaats en bij Stirling. De dommeriken mogen hen via de telefoon helpen. Ze gaan helaas eerst naar het verkeerde monument. Aan lokale bewoners en de politie vragen ze hulp. De handigerds hebben al snel door dat een wiel van het busje af is en de motor kapot is.

De dommeriken krijgen een eerste dilemma, want Angela stelt een deal voor. Als de slimmeriken op tijd zijn, slapen zij in het hotel en de dommeriken in de auto. Komen ze te laat, dan is het andersom maar wordt er ook geld verloren. Cor gaat voor het geld en wil wel in de auto slapen; Doortje doet met hem mee. De slimmeriken hebben inmiddels het goede monument in Stirling bezocht en hun tweede aanwijzing is “R.I.P.” met daaronder een schots ruitlapje. Ze bellen de dommeriken en die gaan meer informatie opzoeken. Maar ze krijgen hulp van een lokale bewoner die hen wijst op The Trossacks, waar een gedenksteen is voor Rob Roy McGregor.

Dan worden de handigerds aangehouden voor een routinecontrole. Ze kunnen zich uiteraard niet legitimeren en hebben geen autopapieren. Ze moeten met de agent meerijden naar het politiebureau. Intussen mogen de dommeriken ervoor kiezen om een vrijstelling te laten verloten tussen hen twee, als ze er bewust voor zorgen dat de anderen te laat komen. Doortje kiest gelijk voor de vrijstelling en Cor hoeft hem niet. Toch laat Cor zich overtuigen en hij verzint om te doen alsof de kandidaten een half uur extra tijd krijgen.

De speelgoedtreintjes die de slimmeriken vinden, verwijst naar het plaatsje Crianlarich waar de spoorbaan zich splitst. De handigerds zijn inmiddels hun busje kwijt en gaan op de scooter verder. Helaas hebben ze maar één helm dus Dan gaat op de step. Nico en Sigrid hebben inmiddels Doortje aan de telefoon die uitlegt, dat het half uur gelogen is. De opdracht is al mislukt en de slimmerds slapen in de auto. Intussen duwt Yvonne vanaf haar scooter Dan voort op zijn stepje. Alle kandidaten kunnen naar Oban komen en het verraad komt hard aan. Er volgt discussie want nu wil iedereen zich opofferen om in een auto te slapen. Uiteindelijk gaan Doortje en Cor in de auto slapen.`

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden