Raadsels oplossenOpdracht in aflevering 1

Nico en Ward kunnen slaapspullen verdienen door raadsels op te lossen, terwijl de anderen de berg beklimmen.

Tags: Raadsels

Wat ze niet weten, is dat ze de komende nacht zullen doorbrengen op deze berg. Door bovenaan de berg zoveel mogelijk raadsels op te lossen, kunnen Nico en Ward plunjezakken verdienen met spullen voor de nacht. Zodra de eerste bergbeklimmer boven is, moeten ze ermee stoppen. Per goed opgelost raadsel mogen ze met de kabelbaan naar beneden om één plunjezak op te halen.

Eerste raadsel: Je hebt een emmer van vijf liter water, eentje met drie liter water en een lege emmer met onbekende inhoud. Er moet één liter water worden afgemeten in een glazen fles. De oplossing is om de drie liter in de lege emmer te gooien, dan drie van de vijf liter in de drie liter emmer. De overgebleven twee liter gooi je weg, zodat je tweemaal drie liter hebt. Vul daarmee de vijf-liter-emmer, dan houd je precies één liter over. Dit raadsel wordt niet opgelost.

Tweede raadsel: Je hebt een bom met een rood snoer, een geel snoer en een blauw snoer. Alle snoeren hebben een zwart omhulsel zodat de binnenkant niet te zien is. Eén snoer heeft een rood label, één een geel en één een blauw maar alle labels zijn verwisseld. Hoe knip je de gele en de blauwe draad door, zonder de rode door te knippen? Oplossing: Knip eerst het draad met het rode label kapot. Dit blijkt geel te zijn. Het gele label kan dan niet om de rode draad zitten, want dan zou het blauwe draad een blauw label hebben. Het gele label is dus de blauwe draad en het blauwe label de rode draad. Dit raadsel wordt wel goed opgelost en ze halen slaapzakken, kookspullen en eten.

Derde raadsel: Je moet een taart in acht stukken snijden, maar je mag slechts drie keer snijden. Ward weet gelijk de oplossing en snijdt de taart eerst in vieren en vervolgens met een horizontale snede in een bovenste en onderste helft. Ze gaan naar beneden en halen een tweede plunjezak omhoog.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden