ZienswijzenSeizoen 18, aflevering 5

Vorige week moest alweer de derde man het spel verlaten: Emilio. Hij twijfelde nog of hij voor een groepsvrijstelling moest gaan. Had hij het maar gedaan, dan had hij nog in het spel gezeten. Maar nu is hij naar huis. Nadat hij zijn eigen angsten had overwonnen, dat dan weer wel, en naar eigen zeggen met 5000 euro op zak, door de lucht zweefde tussen twee Sovjet flatgebouwen. Da's een mooi afscheidscadeau voor de rest. Dat de pot nu eindelijk gevuld is, stemt vooral penningmeester Olcay tevreden. Zij lijkt maar één doel te hebben: Geld verdienen. De mol is waarschijnlijk wat minder content. Of, is die gevulde pot een mooie dekmantel en zijn mol en penningmeester één en dezelfde?

Dag 7 (Tbilisi)

Na de test wordt geproost op Emilio. De groep is verbaasd en geschrokken. Ze beseffen dat ze als kandidaten steeds meer naar elkaar toe groeien. Maar het afscheid blijft onvermijdelijk in Wie is de Mol.

Dag 8 (Tbilisi)

Voor de eerste opdracht trekt de groep naar het circus! Na afloop verzamelt Ruben de anderen en stelt voor dat het wellicht tijd is om van penningmeester te wisselen. Olcay en Jan vertrouwen hem niet, maar Jan wil juist daarom dat Ruben het geld gaat beheren.

Ze komen er niet uit, dus wordt er gestemd en het wordt drie-drie. Plotseling geeft Olcay het penningmeesterschap alsnog aan Ruben en ze kondigt aan een schaduwboekhouding bij te gaan houden... controller Olcay naast CFO Ruben.

Het is dan ook weer verbondjestijd. Jan is nu in zijn eentje omdat Emilio vertrokken is. Hij papt eerst aan met Ruben en zegt te weten, op wie Emilio gestemd heeft. Stiekem overlegt Ruben dat snel na de tweede opdracht alweer met Loes.

Dag 9 (Tbilisi)

De verhoudingen zijn duidelijk: Simone, Olcay en Stine spelen voor zich; Loes en Ruben zijn het sterkste duo hoewel Jan zich daar langzaam tussen probeert te wringen. Maar eerst op zoek naar woorden in de derde opdracht.

Jan wil daarna met Olcay een verbond. Hij zegt dat hij stemt op Simone, Loes en Ruben. Maar Olcay liegt en beweert dat ze alles op Ruben heeft ingezet. Op haar verzoek maken ze hun bondje officieel. Jan gaat daarna snel naar Ruben en deelt Olcay"s bewering.

Ruben heeft nu wat uit te leggen, maar beweert dat hij geen idee heeft hoe het komt omdat hij de mol niet is. Ruben liegt intussen dat hij geen jokers had gekregen als Jan de chaos-opdracht gewonnen had.

Tijd voor de test. Zelfs Olcay beseft dat ze het niet meer gaat redden met gokken heeft besloten aantekeningen te maken in haar molboekje. Groene schermen zijn er voor Simone, Olcay, Jan en Stine. Als van het resterende, sterkste bondje Ruben ook een groen scherm ziet, weet hij dat zijn partner Loes uit het spel ligt.

© 2023 Ronald van der Velden