Wijzer worden?Seizoen 17, aflevering 6

Nu Jeroen moe maar voldaan, zo leek het toch, zijn rode scherm accepteerde, is nog precies de helft van het aantal spelers over van het begin. Sanne, die onder het mom van moederlijke leiding de andere kandidaten als pionnen op de voor haar juiste plek weet te zetten. Imanuelle, een vrouw van uitersten en bereid tot alles om haar doel te bereiken. Thomas, door zijn rustige voorkomen bij iedereen geliefd waardoor z'n onhandigheid hem telkens weer wordt vergeven. Jochem, de man die nooit zonder plan een opdracht ingaat en die de ene val na de andere zet. En Diederik, die het grote genieten combineert met feiten en cijfers over werkelijk elke denkbare situatie. Drie mannen, twee vrouwen; vier kandidaten en één mol die bij de volgende opdracht zich op vertrouwd terrein begeeft.

Dag 11, Pendleton

De groep blijft in het stadje Pendleton, dat vooral bekend staat om de cowboysfeer. Ze slapen in een oud bordeel, waar alles heel huiselijk gedeeld moet worden. Zelfs de was is een gezamenlijk projectje geworden. In de avond gaat de groep het centrum in, voor een opdracht waar de mol zich bij thuisvoelt.

Dag 12, Pendleton

Sanne beseft de volgende ochtend dat ze nieuwe bondgenoten nodig heeft nu Jeroen vertrokken is. Ze benadert daarom Diederik en Thomas, die eigenlijk Sanne verdenken. Het doel is dan om Jochem en Imanuelle zwakker te laten staan. Een prima deal, voor iedereen.

Voor de zekerheid wil Sanne ook nog even een geheim bondje sluiten met Jochem. Maar die biecht eerlijk op dat hij zijn vorige dubbelspel nog niet vergeten is omdat dat erg verkeerd uitpakte. Helaas. Tijd voor een volgende opdracht op het platteland.

Het plaatje begint intussen helderder te worden. Imanuelle en Jochem verdenken Diederik, terwijl hij en Thomas juist Sanne verdenken en die lijkt dan weer te twijfelen tussen Thomas en Jochem. En dan volgt een opdracht waarbij de winnaar een groot voordeel krijgt, maar dan wel gedwongen is om kleur te bekennen.

Na deze opdracht vertrekt de groep naar het spookdorpje Shaniko en trekt vanaf daar verder de bergen in. De groep slijmt bij Imanuelle met excuses als gescheiden ouders, pesten en gepest worden en dochters thuis die heel trots zouden zijn.

Dan volgt de test, in een schitterend bos. Elk van de kandidaten kan een rood scherm verdienen, maar Imanuelle kiest twee personen die hun scherm niet te zien krijgen en dus niet kunnen afvallen. Als eerste kiest ze Jochem en als tweede haar eigen mol, Diederik. Daarmee maximaliseert ze de kans dat er alsnog iemand vertrekt - maar Thomas en Sanne krijgen een groen scherm. Het vijftal gaat door naar aflevering 7.

© 2023 Ronald van der Velden