Teugels in handenSeizoen 17, aflevering 5

Halverwege onze reis lijkt het wel alsof de groep helemaal opniieuw moet beginnen. Bijna de hele pot is in rook opgegaan en met Sigrid is na Roos de tweede verdachte kandidaat op rij naar huis gegaan. Het lijkt wel alsof de mol zich onzichtbaar kan maken of alsof juist de groep blind is. Misschien brengt de historische tocht die ze staat te wachten wel helderheid. Het is tijd voor het avontuurlijkste gedeelte van de reis. Back to basics in de ruige natuur.

Dag 9

De groep gaat een avontuurlijke tocht maken langs een historische route. De Oregon Trail is ruim 3200 kilometer lang en werd gebruikt om van het oosten naar het westen van de Verenigde Staten te reizen op zoek naar een beter bestaan. Met huifkarren gaat de groep 16 kilometer afleggen en heeft daarvoor tot half twee de volgende middag. Onderweg zijn opdrachten te vinden waarmee geld verdiend kan worden voor de pot.

Jochem klimt op de bok met Diederik; Imanuelle met Sanne en Thomas met Jeroen. Die laatste keuze komt goed uit voor de taakverdeling die Sanne en Thomas gemaakt hadden voor het ieder in de gaten houden van de helft van de groep. En na een tijdje rijden komen ze hun eerste opdracht al tegen.

Na de opdracht wisselen de stellen. En na nog een stuk rijden, besluiten ze om zich klaar te maken voor de overnachting. In de wagens blijkt vanalles te vinden: Toiletpapier, eten, slaapzakken, luchtbedden, kooltjes om vuur te maken en... geen tenten. De taken worden opvallend soepel verdeeld en iedereen gaat aan de slag met berenvellen, vuur en eten.

Maar het is niet alleen maar gezelligheid, het spel gaat door. Jochem en Imanuelle zonderen zich af om te praten. Imanuelle zegt dat het bondje goed zit, maar Jochem is niet zo gelukkig. Hij wil zeker weten dat ze elkaar kunnen vertrouwen. Imanuelle geeft aan dat volledig op Diederik ingezet had. Jochem ziet het nog wel zitten.

Dag 10

Maar de volgende ochtend bij het ontbijt horen ze niets van Diederik. De groep gaat op pad en dit keer is de sfeer net iets anders, omdat vier van de zes op zoek zijn naar jokers. Imanuelle kruipt bij Jochem op de bok en geeft hem een blad met al haar aantekeningen. Jeroen laat Thomas mennen zodat hij rustig kan kijken en Diederik loopt naast de wagens omdat hij beweert misselijk te zijn. Maar niemand vindt iets.

Op het einde van de tocht wacht Art de groep op. Hij geeft de uitslag van de schietopdracht en dan volgt de test en executie. Diederik krijgt eerst een groen scherm, daarna Imanuelle. Het is Jeroen die een rood scherm krijgt en het spel verlaat.

© 2023 Ronald van der Velden