Russisch rouletteOpdracht in aflevering 4

Omstebeurt mogen de kandidaten naar een tempel met daaromheen twaalf schaaltjes met interessante voorwerpen. Ze mogen de schaaltjes in één richting langslopen tot ze een voorwerp kiezen en meenemen. Komen ze de bom tegen, dan liggen ze uit de opdracht. En er is ook nog een zwarte vrijstelling...

Tags: Vertrouwen, Vrijstelling, Geld, Groot gebouw en Jokers

De groep gaat naar een dagoba, een heilige tempel. Om de tempel staan twaalf zuiltjes met schalen. Omstebeurt mogen de kandidaten bij een willekeurig schaaltje beginnen. Ze bekijken de inhoud en besluiten dan om deze mee te nemen, of verder te kijken bij het volgende schaaltje. Ze mogen niet teruglopen naar een eerder schaaltje. En als ze een bom tegenkomen, stopt voor hen de opdracht.

1: Twee jokers (Martine) 2: Vrijstelling 3: 500 euro 4: Een joker 5: Twee jokers 6: 250 euro (Chris) 7: Bom (Viktor) 9: 500 euro (Marlijn) 10: Drie jokers (Rik) 11: Zwarte joker (Margriet, blijkt later) 12: Vijf jokers (Ajouad)

Het lot bepaalt de volgorde van de kandidaten. Wie een rondje gelopen heeft, heeft meer kennis maar mag zelf weten of die gedeeld wordt met de resterende kandidaten.

Martine mag als eerste. Zij begint bij schaal 1, ziet twee jokers en neemt de inhoud mee, maar vertelt de rest niets. Ze bluft dat ze een schaal naar rechts gegaan is om de groep te verwarren. Ajouad volgt haar advies en vindt zowaar vijf jokers.

Bij terugkomst kijkt hij heel zuur en adviseert: "Don"t be too greedy". Carolina mag als derde terwijl de rest overweegt om meer samen te werken. Ze bekijkt schaaltje 4 en 5 en neemt de twee jokers mee.

Viktor krijgt nog geen informatie. Hij overweegt om te beginnen bij schaaltje 4 of 8, maar gaat toch voor schaaltje 7... waar de bom op hem wacht. Na veel twijfelen besluit hij om die informatie te delen, zonder iets terug te vragen. Naïef? Zoals Marlijn zegt: "Viktor is de labrador van dit seizoen", of zoals Viktor zegt: "Brand, wat ben je een oelewapper".

Rik pakt iets onbekends uit bakje tien, Margriet pakt iets onbekends. Marlijn loopt langs 12 (leeg), 11 (leeg), 10 (leeg) en 9 (500 euro). Die besluit ze mee te nemen. Chris komt 250 euro tegen bij bakje zes en besluit die met een onduidelijke argumentatie mee te nemen.

In totaal is er dus 750 euro verdiend. Volgens Art heeft de groep alleen niet goed nagedacht: Je speelt dit spel alleen! En... wie heeft de zwarte vrijstelling gepakt, die ook in dit spel verstopt lag?

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden