Lezen en schrijvenSeizoen 15, aflevering 1

Sri Lanka, door ontdekkingsreiziger Marco Polo omschreven als het mooiste eiland van deze omvang ter wereld, ongeveer zo groot als Nederland en België samen. Dit is het terrein van Wie is de Mol 2015. De ingrediënten: Eén eiland, negen kandidaten en één mol. Ook dit jaar opereert die mol weer ondergronds, maar kiest deze keer ook de aanval waar het kan. De mol laat van zich horen, zet dwaalsporen uit en lokt kandidaten in de val. Die kandidaten proberen door het uitvoeren van opdrachten zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot. Die gaat naar de kandidaat die in de laatste aflevering de mol weet te ontmaskeren. De jacht is geopend. Wie is de mol?

Dag 1 (Colombo)

Art heet de kandidaten welkom bij het grote station van Colombo, waar drie miljoen zielen wonen. Er is weinig tijd om te praten: Er moet gelijk een opdracht gespeeld worden in het station.

Dan is het tijd om in te checken bij het hotel. Ajouad gaat bij Chris op de kamer. Chris had de vrijstelling inmiddels willen krijgen, maar Ajouad beweert dat iemand anders hem op de betreffende man wees. Bij Martine en Margriet op de kamer ligt een enveloppe: Als een van hen erin slaagt penningmeester te worden, krijgen ze allebei één joker bij de test. Maar vergeet niet, voor wat hoort wat.

Viktor en Marlijn krijgen ook wat: In de bureaula van kamer drie liggen twee jokers. Als ze die vinden, mogen ze ze inzetten bij de test. En ook hier geldt, voor wat hoort wat. Viktor gaat tijdens de borrel stiekem die kamer in en komt met lege handen terug, maar als Marlijn later gaat kijken vindt ze twee jokers in de bureaula. Een mollenstreek?

Dag 2 (Colombo)

Op de tweede dag volgt weer een typische mol-opdracht. Daarna sluit Marlijn een verbondje met Rik; ze verklapt dat Viktor en zij een joker hebben, terwijl verder niemand dat weet. En dan is het tijd voor de test.

Ajouad heeft een vrijstelling ingezet. Hij gaat dus sowieso door naar aflevering twee. Marlijn krijgt een groen scherm te zien, evenals Viktor, Evelien en Carolina.

© 2023 Ronald van der Velden