iets kan gebeurenSeizoen 14, aflevering 9

Daar komen ze, de vier laatste kandidaten. Twee mannen en twee vrouwen. Die verdeling had anders kunnen zijn maar vorige week moest tot verdriet van Tygo, Jan-Willem het spel verlaten. Verkeerd gegokt, dacht hij. Van de overgebleven vier is er een zeker van een plekje in de finale: Freek, dankzij z'n vrijstelling, die hij met veel inzet wist te behouden. Voor de andere drie wordt het nagels bijten. Of is een van hen als mol ook al zeker door? De sociale Susan, de slimme Sofie of toch taktische Tygo?

Freek zit inmiddels zo dichtbij de finale, dat hij bijna niets meer wil delen met de andere kandidaten. Wat ze wel delen, is een schitterende laatste locatie van dit seizoen. Met een biertje in de hand zwemt Tygo met de anderen de zee in.

Op dag zeventien bezoeken de kandidaten eindelijk Ellis Island. Een eiland dat eigenlijk niet bestaat of op de kaart terug te vinden is; het dankt zijn naam aan de enige bewoner Ellis. Tijdens het avondeten wordt de pot weer eens nageteld en blijkt 1750 euro verdwenen te zijn, waarmee de pot naar 15950 zakt.

In de middag volgt de laatste executie vlak voor de finale. Freek zit veilig en Susan ziet een groen scherm. Als ook Sofie groen krijgt, weten we dat Tygo vlak voor het einde afvalt. En die avond volgt dan echt de allerlaatste, schitterende opdracht.

Op dag achttien volgt op Palawan de allerlaatste test. Nog even krijgen de kandidaten de tijd om flink te studeren. Veertig vragen over de mol. Sofie zet volledig in op Susan, Freek en Susan op Sofie.

Dan volgt de ontknoping. Tenminste, het eerste gedeelte daarvan. Nadat Art het drietal samen en individueel toegesproken heeft, verklapt hij de helft van het verhaal... Freek is niet de mol, Susan niet de winnaar en Sofie niet de verliezer. In die wetenschap eindigt aflevering negen!

© 2023 Ronald van der Velden