RoltrappenOpdracht in aflevering 4

De kandidaten beginnen elk op een andere plek langs een rij roltrappen. De onderste leert twintig woorden en moet die doorgeven aan de volgende, tot de bovenste persoon ook zoveel mogelijk woorden kent. Tenslotte mag één bijzondere kandidaat kiezen, wie hij het meest vertrouwt...

Tags: Communicatie, Raden en voorspellen en Leren

Art belt de kandidaten op terwijl ze aan het lunchen zijn. Hij kondigt aan dat de groep een volgorde moet bepalen voor de volgende opdracht en dat de laatste kandidaat het vertrouwen van de groep moet genieten. Ze besluiten dat Jan-Willem als laatste gaat; de anderen gaan op omgekeerde alfabetische volgorde.

Tygo krijgt onderaan de roltrap instructies. Hij moet een lijst van twintig woorden uit zijn hoofd leren in drie minuten; daarna gaat hij de roltrap op naar de volgende persoon en moet in drie minuten de woorden overdagen.

Tygo leert de woorden redelijk uit zijn hoofd. Maar zodra hij boven komt bij Susan wordt hij toch een beetje warrig; hij vergeet de laatste woorden en noemt "Emotie" en "Fagot" in plaats van "Examen" en "Fopspeen". Susan vindt het allemaal maar spannend en probeert gestresst de woorden te onthouden.

De derde is Sofie en die heeft het ook niet makkelijk. Dus wanneer zij boven bij Jennifer komt, spuit ze gelijk alle woorden die ze nog onthouden heeft, maar dat zijn er inmiddels allang geen twintig meer. Jennifer neemt de tijd voor een mooi ezelsbruggetje rond een bruiloft.

Jennifer mag daarna naar Freek. Die moet haar er na Aroma, Biljet, Corsage op wijzen dat de woorden een alfabetisch rijtje vormen, want dat had ze natuurlijk nog niet gezien. Freek doet vervolgens rustig zijn werk en draagt de woorden op Daphne over, die op haart beurt Aaf instrueert.

Bovenaan de roltrappen staat Art te wachten. Aaf moet examen afleggen: Tien woorden zijn al ingevuld op een krijtbord, tien woorden moet zij invullen. Maar ze weet slechts tien woorden waarvan er al zes op het bord staan.

Tenslotte komt Jan-Willem in beeld. Hij heeft alle kandidaten kunnen horen. Nu mag hij beslissen om een andere kandidaat de woorden in te laten vullen. Als de eerste persoon (Tygo) het examen maakt, kan slechts 25 euro per goed woord verdiend worden; als de antwoorden van de zevende (Aaf) blijven staan dan zijn die 175 euro per goed woord waard.

Jan-Willem heeft de antwoorden van Aaf niet gezien maar moet wel een keuze maken. Hij besluit om Aafs woorden te laten staan, want voor zover hij kon horen zijn de rijtjes woorden onderweg weinig veranderd. Zij heeft alleen netvlies en koraal goed ingevuld, dus is er 350 euro verdiend.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden