SchijnbewegingSeizoen 14, aflevering 1

De groep is net aangekomen in Hong Kong als Art hen opwacht met een onaangename verrassing. Gelukkig krijgt iedereen nog de kans om zich te bewijzen bij opdrachten waarbij Chinees en schijnwerpers centraal staan. En dan is het tijd om écht iemand naar huis te sturen.

Dag 1, Hong Kong

Ooit was Hong Kong een Britse kolonie, nu een Chinese metropool met zo’n 7 miljoen inwoners op de oppervlakte van de Veluwe. Een stad met vele gezichten, veel diversiteit maar of de mol hier z’n ware gezicht laat zien is nog maar de vraag.

In dit seizoen zijn weer jokers te verdienen die een foute testvraag goed maken. Ook zijn er vrijstellingen, waarmee je niet af kunt vallen als je ze bij een test inzet. Maar nu is er ook een zwarte vrijstelling te verdienen. Die maakt álle ingezette jokers en vrijstellingen van tegenstanders bij een test ongedaan.

De kandidaten worden gelijk met het harde spel geconfronteerd: Na het welkomstwoord vindt Art het gelijk tijd voor de eerste test. Met gelijk een tweede verrassing: Tijdens het invullen komen de kandidaten erachter, dat de test uit slechts tien vragen bestaat.

Na het invullen laat Art de uitslagen zien. We krijgen een groen scherm voor Sofie, Owen, Susan en Tygo; daarna krijgt Daphne een rood scherm te zien. Maar Art feliciteert haar: Zij weet meer dan de rest. Op het einde van de aflevering maakt iedereen de resterende tien vragen dus Daphne heeft nog heel even de tijd om uit te vinden, hoe ze van haar rode een groen scherm kan maken.

Bij de balie van het eerste hotel moeten de deelnemers zelf tweetallen maken. Freek wil gelijk een duo vormen met Freek. En dan volgt buiten de eerste opdracht. De kandidaten krijgen daarna even de tijd voor pauze en dan volgt in de avond alweer de tweede opdracht.

Dag 2

De volgende ochtend volgt de rest van de test. Daphne heeft in paniek na haar test geprobeerd meer informatie in te winnen bij andere kandidaten zoals Jan-Willem en Maurice. Zelf liegt ze er goed op los, maar heeft de rest haar wel de waarheid verteld?

Het is tijd voor een executie. Als eerste zien we de schermen die die ochtend ook al te zien waren. Ook Daphne krijgt nu een groen scherm. Dan gaat Art verder met de rest van het rijtje en we blijken afscheid te moeten nemen van … Maurice.

© 2023 Ronald van der Velden