Wie is de tiende mol?Seizoen 10, aflevering 10

In Velsen zien we de reünie van negen fanatieke spelers en een mol. De winnaar is al bekend, dus kijkt de groep samen naar de ontknoping waarin Kim ontmaskerd wordt als de mol. Ze laat zien wat ze allemaal heeft uitgehaald.

Ontknoping

In de inmiddels bekende villa in Velsen kijken we terug op het tiende seizoen. Pieter Jan Hagens wacht de afvallers op het bordes op. Tim, Manuel en Loretta komen als eerste bij hem aan. Barbara en Hind komen daarna en kijken samen in een andere kamer terug op het avontuur in Japan. Erik en Arjen schuiven ook aan en onder het genot van Japanse hapjes wacht de groep de ontknoping af.

Frits komt als achtste het vertrek binnen. Hij biecht lachend op, dat hij de pot gewonnen heeft. En dan is het tijd voor antwoord op de vraag: Wie is de Mol? We zien Sanne en Kim binnenkomen in de kamer waar de laatste minuten van het spel zullen worden uitgezonden.

Het spel zit erop: Sanne was een fantastische kandidaat, maar heeft het helaas moeten afleggen tegen Frits. En tegen Kim... de tiende mol! In de laatste test hadden de kandidaten evenveel vragen goed en dus won Frits, die 52 secondes sneller was.

Molacties

In de eerste aflevering wist Kim wie er op de pijlers stonden. Toen de verrekijker slecht werkte en Hind de verkeerde naam riep, hoefde Kim dat alleen maar over te nemen. Bij de opdracht met het veto voor Loretta, kiest Kim als persoonlijk item een theepot uit omdat ze denkt dat veel meer kandidaten graag thee drinken. Als Erik vervolgens daar zelf begint met klooien, doet Kim daar met alle plezier aan mee.

Bij de tramrit door de stad kiest Kim telkens de inwoners uit, die ongetwijfeld geen woord Engels spreken. En Erik wilde zich daar niet druk maken om de tijdslimiet, dus kon Kim gemakkelijk een fanatieke indruk maken.

In Holland Village luisterde de groep niet geweldig goed naar de uitleg van Pieter Jan. Hij vertelde dat er maar op één plek een kistje met geld zou liggen. Maar de groep wilde op alle icoontjes op het beeldscherm af gaan en dus hielp Kim daaraan mee. De portofoon kreeg ze ook al snel in handen en daarmee kon Hind makkelijk worden weggedrukt, waarmee Hind uiteraard verdacht werd.

Op het autokerkhof wist Kim al dat ze duo’s moest maken, dus koos ze voor de chaotische Sanne als partner. En Sanne bleek ook al niet handig te zijn met links en rechts, dus dat kwam mooi uit. Bij de lunch met Angela en Karel probeerde ze zo ontzettend opvallend een kandidaat te spelen, dat ze als mol zou worden uitgekozen. Daarom begon ze een spel te spelen zoals in de villa in Argentinië, maar dat lukte helaas niet: Karel koos voor Frits.

Op de school met examenvragen wist Kim het precieze antwoord op alle vragen, maar ze verpestte zoveel mogelijk opdrachtjes. Het dictee samen met Arjen was niet zo lastig, want Arjen gebruikte haar zinnen als juiste spelling. En bij de tocht met de zware zakken tilde ze zo min mogelijk mee net als Arjen, maar helaas kwamen ze de andere helft van de groep bij een hoog bedrag tegen.

Bij de ketting in het bos probeerde Frits te voorkomen dat Kim de vrijstelling zou pakken, door continu te roepen: “Wie de vrijstelling pakt is de mol”. Hij hielp haar echter prima door uiteindelijk zelf de vrijstelling te pakken. Bij de puzzel met het standbeeld bouwen gaat het zo slecht, dat Kim gewoon haar best kan doen zonder dat de opdracht slaagt.

De opdracht met Japanse tekens op de vulkaan ging daarentegen vanaf het begin al vreselijk goed, dus daar kon Kim weinig aan veranderen. In de bioscoop met optredens ging het beter, want daar kon ze allerlei bladzijdes overslaan en extra lang doorgaan met alle liedjes.

Bij de opdracht met het achterlaten van kandidaten op de berg, was de kans groot dat Arjen of Sanne voor de jokers zouden zwichten en dus ging Kim voor het geld. En in de toren met de tentoonstelling hadden de kijkers zelfs kunnen weten dat Kim de mol was, want de juiste foto’s waren steeds vanuit haar gezichtspunt gemaakt.

Bij het kanoën lagen Kim en Arjen al erg onstabiel op het water. Dat Kim vervolgens een muntje in het water liet vallen, had natuurlijk iedereen op het goede spoor moeten zetten maar Arjen niet. Op het zebrapad gaat Kim voor de lege koffer want dan wordt het juiste antwoord niet geraden en kan ze meebeslissen over de teamsamenstelling.

Bij de opdracht met de webcams vergat Kim opzettelijk om plakband te kopen, zodat al het papier wegwaaide. Frits was ook niet zo heel snel, dus lukte het helemaal niet om het geld te verdienen. Vlak daarna moet Arjen vertrekken en dan zien we dat Kim het daar oprecht moeilijk mee heeft. Het zware leven van een mol...

Bij het ninja-gevecht werd Kim gevangen en vervolgens kwam Frits haar niet bevrijden. Jammer, want daarmee had Frits veel risico gelopen. Het verhaal eindigt bij diezelfde Frits, die al vanaf aflevering 1 alles op Kim durfde in te zetten. Hij gaat naar huis met 21950 euro. Traditiegetrouw eindigt de bijeenkomst met een proost op de winnaar... en op de mol!

Voor de kijkers waren er nog wat verborgen aanwijzingen. Kim zei tijdens de eerste test “Kennis is macht” en de eerste letters daarvan vormen “KIM”. Zo gebruikt ze ook de zinsnede “Kan ik mezelf”, “Kijk ik mocht”, “Kon ik makkelijk”, “Kan ik met”, “Knap is maar”. Om haar nek draagt ze een kruisje dat in het Japans voor 10 staat, de tiende mol. Ook het woord “plus” gebruikte ze vaak, vanwege de betekenis van een Japans kruis. En bij het autorijden zat Kim in een auto met een groen molteken.

© 2023 Ronald van der Velden